dimarts, 5 de juliol del 2016

Qui punxa...?

Us heu fet mai aquesta pregunta abans de decidir si anau a una jam per passar l’estona ballant swing?

Creieu que algú es fa la mateixa pregunta? Segons el web www.swingplanit.com el cap de setmana del 8 al 10 de juliol de 2016 hi ha set festivals o workshops de ball (cinc de lindy hop, un de blues i un de balboa) on el swing té una importància cabdal, en llocs tan diversos com Còrsega, Sitges, Montreal, Pistoia, Herräng, Ardeche o Basilea. Les classes de ball són el bessó d’aquestes trobades swingueres, i així queda palès a la informació bàsica de cada festival que ens ofereix Swingplanit, que inclou el lloc i les dates, l’estil o estils de ball que es treballaran, lloc web i professors convidats. Però les festes i el ball social són també uns elements molt importants dins el desenvolupament d’aquests caps de setmana intensius. Què en sabem de les festes d’aquests tallers? Hi haurà música en directe? I DJs? Per esbrinar-ho ens haurem d’adreçar als webs de cada un dels festivals.

Doncs bé, tots aquests festivals compten amb bandes de swing per amenitzar les vetllades, i ens donen una informació més o menys completa, que inclou el nom de la banda, components, horaris d’actuació, i fins i tot algun vídeo o enllaç al lloc web del grup per a què ens facem una idea del que ens trobarem dalt de l’escenari.

Pel que fa als DJs, només en tres dels set workshops sabem quins seran els DJs encarregats de fer-nos ballar quan no hi hagi música en directe. I, si ens centram en el lindy hop, només un dels cinc festivals anuncia qui seran els DJs (Herräng). Se suposa que n’hi ha d’haver, de DJs de swing, en aquestes festes. Que no volen sortir al cartell? Són tímids? O potser no hi haurà DJ?

Com a DJs de swing per ballar és comprensible que ens interessi saber qui punxa en una festa per tal de valorar si val la pena anar-hi o no, però sembla que aquest detall no seria tan important per a alguns organitzadors de grans esdeveniments. I jo m’atreviria a dir que, per al públic en general, tampoc. Els DJs ens pensam que amb cada sessió de swing hem fet un ou de dos vermells, però potser això de punxar swing per a balladors no és una cosa tan important, ni tan trascendent, ni tan difícil com volem creure. O potser és que nosaltres ens ho prenem massa seriosament, això de la música, que tampoc cal ser tan escrupolós ni tan primmirat, amb això del swing. Realment, cal algú que s’encarregui de fer una transició entre un tema de 125 bpm i un altre de 195? O entre la big band de Duke Ellington i un quartet de Benny Goodman? És evident que els que ho feim, respondrem que sí, però també som conscients del nombre de persones que se’ns acosten després (o durant) una sessió a fer-nos algun comentari sobre la música que posam (sense tenir en compte les peticions musicals, un gran tema…), que sol oscil·lar entre dues i zero.

Que sigui per molta gent un tema menor, o secundari, o fins i tot residual per a la majoria, no farà que sigui menys important per nosaltres, perquè als DJs de swing no ens mou l’afany de protagonisme, ni la necessitat de reconeixement, sinó l’interès per la bona música, i les ganes de compartir-la amb tots aquells que la vulguin ballar, o fins i tot escoltar.

Joan Llabrés
DJ de swing i aprenent de músic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada