dimarts, 20 de setembre del 2016

Amb què punxem, els DJs?

Aquesta és una de les polèmiques habituals en els balls que fem a Terrassa. I és un dels pocs aspectes (si més no dels que poden fer-se públics) en què els dos autors d’aquest blog discrepem obertament. Que si és millor l’ordinador, que si és millor un dispositiu mòbil... Aquí hem sistematitzat les nostres respectives opinions. Ens agradaria molt saber la vostra, és clar.


És molt millor fer servir un dispositiu mòbil
Jaume Rosset

Punxar utilitzant un dispositiu mòbil és el més pràctic i, si tens en compte un mínim de coses, no crec que ofereixis menor qualitat que la que pot oferir algú que punxa amb un ordinador.

Jo faig servir un iPhone, amb l’aplicació iTunes. És fàcil de transportar. Com que de fet, encara que no ho sembli, la seva utilitat bàsica és la de fer de telèfon, sempre el portes a sobre. Això ha salvat més d’una ballada en què s’havien quedat sense DJ (segurament perquè punxava amb ordinador) i han demanat socors entre els assistents al ball.


Si punxes amb un portàtil, quan acaba la teva sessió no saps on deixar-lo, sobretot si el ball és al carrer. Si punxes amb el mòbil, te’l poses a la butxaca i res de patir.

És molt pràctic quan has de punxar en una ciutat on t’hi has de desplaçar en avió. No haver d’incloure l’ordinador dins l’equipatge ho trobo també un gran avantatge.

És cert que t’obliga a fer la feina de preparació de la sessió a casa. Però, un cop al ball, el grau d’atenció que has de tenir és molt menor; fins i tot et pots permetre ballar. Això no vol dir que pots deixar la llista sonant i despreocupar-te de com evoluciona el ball. Has de seguir estant al cas i fer els canvis pertinents. Però no és gaire complicat de fer-ho, sobretot si et coneixes les cançons de les que disposes o tens la precaució de posar, al final de la mateixa llista, unes quantes peces extres per poder-les utilitzar, si et fan falta.

Haig de reconèixer que hi ha algunes pegues. En primer lloc no has d’oblidar posar-lo en mode avió, per tal d’evitar que es pari la música quan reps una trucada o se senti el so d’avís de l’entrada d’un missatge. Per altra banda, l’aplicació per a mòbil de l’iTunes no permet veure tota la informació de la pista ni ordenar-les per les diferents característiques. Això se solventa creant carpetes en què classifiques les peces (tempos, estils, qualitat de la sonoritat, breaks, aptes per a shim-shams, per a balboa o shag...). Així, quan has de buscar una peça d'unes característiques determinades, la trobes amb facilitat. També has de vigilar, mentre remenes buscant cançons, evitar no donar, equivocadament, l’ordre d’arrencada d’una nova peça i deixar la que està sonant a mitges. No em passa cada ball però m'ha passat alguna vegada.

Però, malgrat aquests petits inconvenients, sens dubte, la millor opció és punxar amb un dispositiu mòbil.


Que no, que és molt millor fer servir un ordinador
Jaume Aulet

Per mi punxar amb ordinador no és el més pràctic, però és el millor. Sens dubte. Infinitament millor que un dispositiu mòbil d’aquests que abans anomenàvem “telèfon”.

Al meu entendre, una de les funcions primordials del DJ és estar al cas de la pista i, per tant, saber-se adaptar a les circumstàncies de cada moment. Amb l’ordinador –no es pot negar– aquesta feina és molt més senzilla de fer que no pas amb les aplicacions de reproducció de música dels dispositius mòbils, que estan pensades per a escoltar llistes preestablertes. Es poden fer canvis, sí, però de manera excepcional. Crec fermament que el DJ ha de poder ballar els temes que punxa, si li ve de gust. Si cal redefinir gaire la llista –cosa que ens passa força sovint– el DJ del dispositiu mòbil ja ha begut oli: s’haurà de passar l’estona pendent de l’artefacte. O qui veurà oli seran els balladors, que en patiran les conseqüències.

Feu una prova. Aneu a ballar i, si sentiu la música sense veure ningú que se n’ocupi, comproveu si l’aparell emprat és un ordinador o un dispositiu mòbil. En el 87’6% dels casos veureu que es tracta d’un dispositiu mòbil que sembla ben bé que algú hagi abandonat a la bona de Déu.

Inconvenients de l’ordinador? És clar que n’hi ha. Ja he dit que no era el més pràctic. No el pots col·locar a qualsevol lloc i per tant has de preveure exactament des d’on punxaràs (sobretot quan la ballada és al carrer), no pots fer de germaneta de la caritat i punxar d’improvís perquè no el dus sempre a sobre, no te’l pots guardar a la butxaca quan acabes la sessió i... no pots enviar cap uatzap a mitja ballada. Però fixeu-vos que tots els inconvenients –absolutament tots– repercuteixen en el DJ i no pas en els balladors ni en les balladores. I no és per ells (i elles) que sacrifiquem tots els nostres esforços?

Per cert, heu vist als festivals internacionals de renom algun DJ punxant amb un SAMSUNG, per molt GALAXY que sigui?



5 comentaris:

  1. Ep, haig de reconèixer que quan punxo (amb l'ordinador, evidentment) sempre porto material de reserva en un dispositiu mòbil per a casos d'emergència. L'he hagut de fer servir alguna vegada (ho reconec), quan l'ordinador té algun problema a l'hora d'arrencar. Però ha estat molt excepcionalment i només durant uns cinc minutets. Si els problemes persistissin, la solució la tindria clara: canviar d'ordinador.

    ResponElimina
  2. En aquesta qüestió, per mi no hi ha dubtes, ordinador portàtil sempre! A banda de les raons a favor que s'han exposat hi afegiria la més important per mi, que és poder connectar una targeta de so amb dues sortides d'àudio independents, per tal de poder escoltar prèviament amb els auriculars els temes que vaig afegint.
    Una altre tema molt important és el de tenir sempre preparat un "dispositiu d'emergència" per si hi ha alguna cosa falla, en el meu cas duc un iPad que pot funcionar amb la mateixa targeta de so que l'ordinador, amb la qual cosa tenc les mateixes funcionalitats amb els dos dispositius.

    ResponElimina
  3. Jo crec que no hi ha cap opció que sigui perfecta. Cadascuna té els seus avantatges i inconvenients. El que sí és cert és que rarament veus algú que punxi amb ordinador i que no estigui pendent del què punxa i de la pista. En canvi això sí que passa, i massa sovint, amb la gent que punxa amb un dispositiu mòbil. Però això no és culpa o ve determinat pel dispositiu sinó pel DJ. És menys provable que algú vagi a punxar amb un ordinador amb la intenció de deixar sonar una llista preestablerta, però també podria passar, crec jo.
    També hi ha, penso, un tema d'imatge. Sembla que no puguis ser un bon DJ si no portes un ordinador, un sistema de doble audició, uns auriculars espatarrants o un doble tocadiscs. He vist gent amb un equipament descomunal que han destrossat un ball i DJs punxant amb un simple iPod que han fet vibrar la pista tota la nit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment l'equipament no fa el DJ, però ajuda, que deia aquell... ;)

      Elimina
  4. Respecte a la targeta de so amb dues sortides d'àudio, deixeu-me fer una breu consideració. No seré pas jo qui en negui la utilitat, és clar que no. I em sembla fantàstic que la gent se'n serveixi. Per a mi no és un recurs imprescindible, però. Ja he dit més d'una vegada que, si faig de DJ, és sobretot perquè m'agrada ballar les meves cançons (sí, més que les dels altres!). I si m'haig d'estar en un racó de la sala davant de la pantalla de l'ordinador i entremig de cables i auriculars la capacitat per ballar disminueix notablement. Prefereixo, doncs, refiar-me de la memòria i no estar tota l'estona pendent de la cançó que sona i d'anar escoltant la que sonarà després. Que alguna vegada fas una pífia notable? Sí, alguna vegada sí, ho reconec. Però són llufes prou circumstancials i atzaroses com per no haver-me plantejat encara canviar de criteri. Que el meu plantejament és poc professional? Coi, és clar: no en som pas, de professionals. Som, bàsicament, balladors de swing que punxem. I... per molts anys!

    ResponElimina